Blogi: Top6 – Kuoleman synnit strategian suunnittelussa / Teemu Möykkylä

kesäkuu 19, 2017

Strategian päivitys tulossa syksyllä ja tavoitteena on napakka ja selkeästi ymmärrettävä kokonaisuus? Parasta aikaa mietit, miten tämän kertainen kierros vedetään läpi ja kuinka parhaaseen lopputulemaan päästään? Tapoja on monia, mutta vältä ainakin nämä strategian suunnittelun kuoleman synnit:

Kuukausien vatulointi

Hyvää pyritähän tekemään, mutta parasta tuppaa tulemaan. Jos kuitenkin parhaan työstäminen veisi kuukausia ja väsyttäisi avainhenkilösi, harkitse kahdesti. Maailma muuttuu vauhdilla ja paraskaan excel-gurusi ei voi kaikkea ennustaa, joten kuukausien analysoinnin sijaan luota myös kokemukseen ja intuitioon. Vie siis prosessi läpi jämäkästi, osallista ihmiset ketterästi kevyillä työpajoilla ja tee valintoja rohkeasti.

Muka-osallistaminen

Jos osallistat, osallista. Liian usein strategiatyöpajat ovat muodollisuus, joiden lopputulema on etukäteen jo johtoryhmän tiedossa. Ihmiset aistivat herkästi, ovatko he aidosti luomassa uutta vai ollaanko heille piilosyöttämässä johdon valmiiksi pureskelemaa lähestymistapaa. Piilosyötön tuloksena syntyy herkästi vastareaktio, joka vie innon toteutukselta. Työnnä siis oma visiosi syrjään ja kuuntele aidosti mitä ihmiset sanovat.

Despoottimaisesti huipulta yksityiskohtiin

Johtoryhmä vastaa yrityksen suunnasta ja sen pitää pystyä linjaamaan strategian painopisteet ja avaintavoitteet. Joskus kuitenkin pääkonttoriin pesiytyy vaarallinen ajatus siitä, että sieltä löytyy paras näkemys myös toimenpiteistä ja menetelmistä, joilla tavoitteet pitää viedä käytäntöön. Jos pääkonttorisi uhkaa muuttua kaikki tietäväksi norsunluutorniksi, vihellä peli poikki. Ota lakki käteen, pyydä anteeksi ja kysy ihmisiltäsi ”miten tämä on järkevää tehdä?” Olet jo askeleen lähempänä onnistumista.

Vapaa kuin taivaan lintu

Moderni johtaminen, itseohjautuvat tiimit, sisäinen motivaatio – tärkeitä asioita. On kuitenkin illuusio, että organisaatiosi muuttuu yhdessä yössä hierarkkisesta itseohjautuvaksi. Ketterä tiimi on tehokas vain, jos selkärankana yrityskulttuuri ja menetelmät, joilla varmistetaan ketteryyden kohdistuminen oikeaan suuntaan. Ne eivät synny yhdessä yössä. Aloita siirtymällä strategiaprosessissa suunnan osoittajasta fasilitoijaksi varmistamaan, että tiimien määrittämät tavoitteet ja keinot linkittyvät järkevästi strategiaan. Luo myös sopiva kevyt mutta tehokas kontrollimekanismi, jolla pystyt seuraamaan, minkä asioiden parissa tiimit työskentelevät ja miten yhteys strategiaan on säilynyt.

Bullshit-bingo

Höttöä vai jargonia? Luetuta strategiasi ja määrittämäsi tavoitteet siskontytölläsi ennen julkaisua. Jos hän ei niitä ymmärrä ja pysty niiden perusteella päättelemään, mitä ollaan tekemässä ja mitä halutaan saada aikaan, aloita alusta. Seuraavaksi näytä suunnitelmasi puolisollesi ja kysy, ymmärtääkö hän, miten asiakkaanne tästä hyötyy. Jos ei ymmärrä, aloita alusta. Simple as that.

Rakastut numeroihin – unohdat tekemisen

15-15-15. On trendikästä tiivistää strategia muutamaan avainlukuun: 15% orgaanista kasvua, EBIT 15% ja 15MEUR uutta liiketoimintaa yritysostoilla. Noiden ympärille talousjohtajasi rakentaa rakkaudella ja intohimolla balanced scorecardin, jossa tavoitteet kvantifioidaan läpi yksiköiden. Jos talousjohtajasi näyttää tuon harjoituksen jälkeen itseensä tyytyväiseltä, pilaa hänen iltapäiväkahvihetkensä ja kysy, mitä on se tekeminen, joka noihin numeroihin johtaa. Toista kysymyksesi niin monta kertaa, että suunnitelmat ovat viety tekemisen tasolle ja läpinäkyvyys tekemisen etenemiseen on vakiinnutettu.